Siedziba DSV z certyfikatem Breeam Very Good

14/05/21

Warszawski biurowiec DSV otrzymał certyfikat BREEAM Very Good. Oznacza to, że obiekt funkcjonuje w sposób zrównoważony i ma jak najmniejszy negatywny wpływ na środowisko naturalne.

Budynek biurowy DSV Office jest obiektem przyjaznym środowisku. Ochrona środowiska była jednym z priorytetów na każdym etapie od projektu, poprzez prace budowlane, aż po samą eksploatację budynku. Przed rozpoczęciem prac budowlanych przeprowadzono audyt ekologiczny, w wyniku którego na przyszłym placu budowy zidentyfikowano gatunki płazów podlegające ochronie – ropucha zielona. Tymczasowe zastoisko, w którym odnaleziono kijanki zostało wygrodzone ogrodzeniem herpetologicznym, które zapobiegło dalszemu rozprzestrzenianiu się nieprzetwarzających się w młode osobniki kijanek. Lokalny specjalista uzyskał stosowne zgody Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska i Urzędu Dzielnicy Włochy na przeniesienie chronionych płazów na nowe stanowisko – zbiorniki wodne w Parku ze stawami Cietrzewia i do Stawu Zbarskiego. W ramach zaleceń Ekologa wykonującego audyt na terenie posesji została zainstalowana tablica edukacyjna na temat płazów, a także schronienia dla jeży i budki dla jerzyków w części attykowej budynku od strony wschodniej.

Budynek został zaprojektowany tak, aby ograniczać niekorzystny wpływ na środowisko:

  • duży procent przeszklenia ścian zewnętrznych i odpowiednia lokalizacja stanowisk pracy
    w stosunku do ścian zewnętrznych umożliwiają wykorzystanie światła dziennego zamiast sztucznego oświetlenia
  • zastosowano oświetlenie wewnętrzne LED o mniejszym zużyciu energii
  • zewnętrzne żaluzje zapobiegają oślepieniu a także zapobiegają nadmiernemu nagrzewaniu się wnętrza w słoneczne dni zmniejszając zapotrzebowanie na energię do schłodzenia budynku
  • wyposażenie budynku (wyposażenie stanowisk pracy, wyposażenie punktów kawowych, grzejniki elektryczne, urządzenia w kuchni itp.) zostały wybrane na podstawie możliwie najniższego zużycia energii potwierdzonego certyfikatami wysokiej efektywności energetycznej
  • windy w budynku posiadają cechy umożliwiające oszczędność energii jak tryb stand-by, oświetlenie LED, odzysk energii
  • biały montaż (baterie umywalkowe, kuchenne, prysznicowe oraz WC, pisuary), a także zmywarki zostały wybrane na podstawie niskich parametrów zużycia wody
  • wybór materiałów konstrukcyjnych i wykończeniowych uwzględniał wykorzystanie materiałów posiadających stosowne deklaracje środowiskowe (EPD – environmental product declaration)
  • wbudowane materiały drewniane i drewnopochodne posiadają stosowne certyfikaty potwierdzające legalność pochodzenia drewna (FSC, PEFC); drewno wykorzystywane na budowie również posiadało stosowne certyfikaty
  • budynek został zlokalizowany na poprzednio zabudowanym terenie w calu uniknięcia zabudowy na nowych terenach
  • lokalizacja budynku pozwala na wykorzystanie alternatywnych środków transportu – dogodny dostęp do komunikacji publicznej oraz miejskiego roweru, dla osób dojeżdżających rowerami zaplanowano odpowiednią liczbę stojaków rowerowych
  • w budynku zapewniono pomieszczenie do gromadzenia i segregowania odpadów
  • zieleń wokół budynku jest roślinnością charakterystyczną dla lokalnego habitatu w zgodzie
    z wytycznymi Ekologa, system nawadniania oparty na liniach kroplujących i czujnikach wilgotności gleby pozwala na minimalizację zużycia wody
  • w budynku zainstalowano odpowiednią ilość liczników zużycia wody i energii, która pozwala na bieżące monitorowanie zużycia mediów pozwalając na świadome z nich korzystanie
  • miejsca pracy zaprojektowano w sposób ergonomiczny, zadbano o odpowiednie oświetlenie, dostęp do światła dziennego i widok na zewnątrz, ochronę przed oślepieniem, pracownicy mają dostęp do wody pitnej oraz stref odpoczynku w czasie przerw od pracy
  • w budynku przewidziano udogodnienia dla rowerzystów; lokalizacja budynku pozwala na bliski dostęp do udogodnień ograniczając potrzebę dodatkowych podróży; budynek jest zlokalizowany w bliskiej odległości wielu linii transportu publicznego; w garażu podziemnym zainstalowano stacje do ładowania samochodów elektrycznych powyższe pozwalają na ograniczenie wykorzystania samochodów i wykorzystanie alternatywnych źródeł transportu, a w efekcie pozwalając na zmniejszenie emisji CO2
  • tylko jedno stanowisko pracy bez bezpośredniego widoku na zewnątrz, wszystkie stanowiska pracy w odległości mniej niż 14m od okien/fasad – dostęp do światła dziennego i zapewniający komfort pracownikom widok na zewnątrz
  • zaprojektowano i wykonano budki dla jerzyków na w górnej części budynku, szałasy dla jeży  – dbałość o zwiększenie bioróżnorodności miejskiego środowiska
  • budynek zaprojektowany i zrealizowany pod konkretnego najemcę – wykończenie powierzchni fit out wg wytycznych i wyboru materiałów przez najemcę – czyli brak potrzeby wykonywania dodatkowych prac adaptacyjnych i marnowania dodatkowych materiałów pod innego najemcę, który chciałby aranżację dostosowywać pod swoje wymogi.